Biopsie van de nieren

Pagina afdrukken
Inleiding
Hoe verloopt een nierbiopsie?
Wanneer is een nierbiopsie nodig?
Uitslagen
Complicaties en bijwerkingen
Meer informatie

Inleiding

Bij de diagnostiek van nieraandoeningen kan een nierbiopsie worden uitgevoerd. Een biopsie is een kleine chirurgische ingreep waarbij een stukje weefsel wordt verwijderd en onderzocht.

Hoe verloopt een nierbiopsie?

Voor een biopsie vindt een algeheel medisch onderzoek plaats en wordt nagegaan of het stollingsproces van het bloed normaal verloopt.

Een biopsie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, zonodig in combinatie met een licht kalmeringsmiddel of onder volledige narcose. Dit is onder meer afhankelijk van de methode die wordt toegepast. Er zijn namelijk twee mogelijkheden: een percutane biopsie en een biopsie via een open operatie. Bij de percutane methode wordt een dunne naald door de huid in de nier ingebracht, – al dan niet onder geleide van echografie – waarmee een stukje weefsel wordt weggenomen. Bij een open operatie wordt in de buik een insnijding gemaakt om toegang te krijgen tot de nier.

Wanneer is een nierbiopsie nodig?

Een nierbiopsie wordt uitgevoerd om de aard van een nieraandoening vast te stellen en na te gaan of een ziekte schade aan een nier veroorzaakt.

Uitslagen

Het weefselmonster dat bij de biopsie is verkregen, wordt naar een laboratorium gestuurd. Na een speciale bewerking wordt het onder de microscoop onderzocht. De resultaten zijn meestal na drie tot vijf dagen bekend.

Complicaties en bijwerkingen

Na een nierbiopsie kan wat bloed met de eerste urine meekomen, dat is niet erg. Zelden treedt een nabloeding van de nieren op.

Meer informatie

Informatie van de Nierstichting
www.nierstichting.nl

Informatie van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen
www.umcn.nl

Fowler, C. (2000), The Kidneys and Ureters, in: Russell, R.C.G., Williams, N.S. and Bulstrode, C.J.K. (eds) Bailey and Love’s Short Practice of Surgery, 23rd ed, Arnold, London.

Bron: SJRI
Copyright: Medicinfo
Datum: 04/03/2010